Joga: zdravlje i blagostanje

Vežbanje joge nas vodi do ispunjenja u životu. Ona pristupa čoveku kao jednom složenom biću u kome svi nivoi, kako fizički, energetski i emocionalni, tako i  mentalni, duhovni i fiziološki, međusobno utiču jedni na druge.

peti slikaJoga kritički gleda na pogled zapadne medicine koja ne smatra čoveka za multidimenzionalno biće, što on ustvari jeste, nego samo za fizički mehanizam.

Dok moderna medicina tretira simptome bolesti ili zdravstvenih poremećaja, joga duboko deluje na njihov uzrok. Fizičko telo i njegovo zdravlje reflektuju finiju strukturu ljudskog bića.  Ono nam pokazuje  naše mentalno i emocionalno stanje, kako koristimo um i na koji način pristupamo sebi i svetu. Ako je neko ikada, čak i na kratak vremenski period, iskusio  stanje sreće koja u potpunosti prožima njegovo biće, zna kako duboko dejstvo ona ima na naše zdravlje. U ovakvim trenucima kao da telo postaje napunjeno vitalnošću u toj meri da osećamo kako je ono izgubilo težinu i da smo u stanju da se nosimo sa bilo čime. S druge strane tu je negativno, depresivno i opsesivno razmišljanje koje se nanovo pojavljuje u našim mislima , zadaje glavobolje , dovodi do napetosti i umora i na duže staze može dovesti do pojave ozbiljnih oboljenja.

dhanurasana

Ovo je naravno pojednostavljeno objašnjenje onoga što se dešava ljudskom biću na različitim nivoima koji utiču jedan na drugi. Joga pruža naučan, izuzetno precizan i logičan pristup rešavanju fizičkih problema. Pored uticaja na finiju strukturu bića, svaka vežba joge utiče i na fizičko telo. Njena iznenađujuća dejstva se zasnivaju na tome što joga pristupa problemima utičući na njihove korene. Svaka vežba je jedinstven način da harmonizujemo određeni deo našeg bića i razumemo odakle se javljaju problemi, bila to obična prehlada, nesanica ili neka ozbiljnija bolest.
Joga pristupa bolestima na holistički način, to jest očekuje da oboleli i sam bude aktivan i učestvuje u rešavanju problema, kako dubokim okretanjem ka unutra, u sebe, tako i fizičkom vežbom. Tako je otkriveno veliko čudo da je čovek u stanju da izleči sam sebe. Međutim, isceljenje mora početi iznutra. Osim vežbanja joge možemo koristiti ajurvedu, staru indijsku nauku o medicini, koja je danas poznata širom sveta.

SHIVA-150x150Redovno vežbanje joge počevši od finijih struktura postepeno dovodi i fizičko telo u jedno zdravije, uravnoteženije i vitalnije stanje. Pomaže nam da razumemo da su osnova za sreću zdravo i harmonično telo, duh i duša i pomaže nam da to pronađemo u sebi. Uz pomoć vežbanja joge možemo postići telesnu, duhovnu i dušenu ravnotežu, kao i vitalnost, što predstavlja izvor sreće. U ovakvom stanju vitalnost nam je neizmerljiva, starost će nas zaobići i više nećemo imati sklonost ka oboljevanju. Stupamo u direktnu vezu s neiscrpnom energijom univerzuma i postajemo majstori sopstvenog postojanja.

BESPLATNO UVODNO PREDAVANJE

Datum: sreda, 7. oktobar 2015 u 18:30

Mesto: Senta, Zlatne grede 7 (u fiskulturnoj sali zabavišta kod mosta)

Informacije: 063/533-937 ili skolajogetara@yahoo.com

Stranica: integralna-joga.com