Jóga: Egészség és jó közérzet

 A jóga gyakorlása út életünk teljessége felé. Szemlélete szerint az ember egy komplex egység, amelyben minden szint – mind a fizikai, energetikai, mind pedig az érzelmi, mentális, valamint a fiziológiai és spirituális szint – egymásra hat.

peti slika

A jóga kritikusan tekint a nyugati orvoslás nézeteire, amely az embert  nem olyan       többdimenziós lényként szemléli, mint amilyen  valójában, hanem csupán egy fizikai mechanizmusként.

Míg a modern nyugati orvostudomány a betegségek és az egészségügyi rendellenességek tüneteit kezeli, a jóga mélyen az okokra hat. A fizikai test és annak egészsége vagy megbetegedése az emberi lény finom testének visszatükröződése. Megmutatja értelmi állapotát és érzelmeit, továbbá, hogy hogyan használja elméjét és hogyan közelíti meg a világot és önmagát. Aki valaha is – még ha csak rövid időre is – megtapasztalta a teljes valóját eltöltő boldogságot, tudja, hogy az milyen mély hatást tud gyakorolni egészségére. Ilyenkor mintha a test olyannyira telve lenne vitalitással, hogy azt érezzük, teljesen elveszti súlyát és így mindent el tudnánk viselni. Másrészt a negatív, depressziós és mániákus gondolkodás, amely újból és újból ugyanazokat a negatív gondolatokat ismételgeti, fejfájáshoz, feszültséghez és fáradtsághoz vezet, amely hosszútávon akár komoly betegséggé fejlődhet.

dhanurasana

Mindez  természetesen nagyon leegyszerűsített magyarázata annak, mi is történik az emberi lény különböző szintjeinek egymásra hatásakor. A jóga egy tudományos, rendkívül precíz és logikus szemléletet nyújt a testi problémák kezelésére. A finom testre gyakorolt hatásai mellett minden jógagyakorlat konkrét fizikai hatást is kifejt a testre. Meglepő hatása azon alapul, hogy a problémákat a gyökerüknél kezeli. Minden gyakorlat egyedülálló módja annak, hogy a létezés egy konkrét területét megértsük és kiegyensúlyozzuk – legyen az akár egy egyszerű megfázás, álmatlanság vagy komolyabb betegségek.

A jóga a betegségeket holisztikus megközelítéssel kezeli, vagyis elvárja, hogy a beteg maga is aktívan részt vegyen a probléma megoldásában, mind az önmagában való alapos elmélyülés, mind pedig a fizikai gyakorlatok révén. Így feltárul a nagy csoda, miszerint az ember képes önmagát meggyógyítani. A gyógyulásnak azonban belülről kell kezdődnie. A jóga gyakorlatokon kívül használjuk még például az ayurvéda, az ősi indiai orvoslás tudományát, amelyet napjainkban világszerte alkalmaznak.

SHIVA-150x150

A jóga rendszeres gyakorlása a finomabb szintekről indulva fokozatosan alakítja a fizikai testet is egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és vitálisabb irányba. Segít megértenünk, hogy a boldogság alapja az egészséges és harmonikus test, szellem és lélek, valamint segít ezt önmagunkban megtalálni. A jóga gyakorlatok segítségével elérhetünk egy olyan testi, lelki, szellemi és spirituális egyensúlyt, illetve vitalitást, amely a boldogság forrása. Ebben az állapotban vitalitásunk kimeríthetetlen, elkerül minket az öregedés és nem leszünk többé hajlamosak betegségekre. Közvetlen kapcsolatban élünk az univerzum kimeríthetetlen energiájával, és saját létezésünk mesterévé válhatunk.

Új jóga tanfolyam indul a Tara Jóga egyesület szervezésében. Egy nyitó előadás alkalmával betekinthetünk a jóga elméletébe és gyakorlatába.  ♦

INGYENES NYITÓ ELŐADÁS

Időpont: 2015. Október 7, szerda 18:30

Cím: Zenta, Szép utca 7 (a hídi óvoda tornaterme)

Információ: 063/533-937 vagy skolajogetara@yahoo.com

Honlap: integralna-joga.com